søndag 26. april 2009

Etterlengtet vårferie

Den siste uken har jeg sett frem til lenge!
Jeg drev og byttet bort vakter i vinter, slik at jeg skulle få meg en sammenhengende uke fri etter påske. I lys av kuldegrader og hufsevær lyder slutten av april som ren sommer! Så nå har jeg kost meg på hytten i deilig vårvær, med fyr på peisen og en bunke fra biblioteket, og sett våren sette sitt preg på både flora og fauna. Fuglene er i full gang med redebygging og sjekking av gamle reirplasser, sjekking av hverandre også....., og høyt oppe i en fjellskrent har et ravnepar bygget seg rene ørnereiret! Løvtrærne spretter (e' sprotte), og nå har endelig humlene fått noe å gjøre på: blåbærbuskene blomstrer! Har vært litt bekymret for humlene de siste ukene. De har deiset rundt blant trær og tuster, og det har for mitt øye ikke sett ut til at de kunne ha så mye å forsyne seg av. Nå ser de jo ikke ut til å være i umiddelbar fare for underernæring, men likevel.

Jeg har plantet Levisia i tørrmuren. Fire, flotte planter ser ut til å trives, og står nå i full blomst etter å ha fått solt seg siden påske. De er bare såååå nydelige!
Det blir spennende å se om de vil trives i muren. Jeg har plassert dem i hulrom etter beste evne, men der er jo ikke så mye å bite seg fast i. De skal ikke gjødsles, kun vannes, og jeg har drevet med forsøk på horisontal vanning. Det er i grunnen ikke så lett. ;)
Det var fargene hos planten jeg først falt for. Klare, lysende, friske, og i år var jeg heldig og fant et lite fargeutvalg ved Sotra Hagesenter. En liten 'må-ha'-plante, tror jeg.Her er kosekroken. En av de innendørs utgavene for kjøligere dager. Med utsikt og oversikt over hva som skjer i leden til to kanter, samt godt med lys. Etter å ha vokst opp i den kroken på rettrygget og hard stol, spanderte jeg på meg en avslappende lenestol ifjor sommer, og med benstøtte og et teppe over og noen pinner på peisen ......

Jeg ble pådyttet en av Stieg Larsons mye omtalte bøker fra bibliotekets
side, uten at jeg helt har hatt lyst til å lese den. Blod og gørr og vold og drap, tenkte jeg, og la den til side. Underst i bokbunken. Men så kommet det tidspunkt at man er kommet nederst i bunken....... og siden sov ikke jeg. Den var da vanvittig fengende!

Og så oppdaget jeg instruksjonsheftet til fotoapparatet mitt. Kjekt å ha, har jeg helt sikkert tenkt en gang, og så var det glemt og gjemt i en kommodeskuff. Så nå - etter å ha hatt apparatet i en fem, seks år, har jeg funnet ut av noen triks. Funksjoner jeg egentlig har savnet siden speilrefleksens dager. ;)
Blant annet fokusering på objektet og dimming av bakgrunn.
Innstilling av dato og år er fremdeles en utfordring. Sist klarte jeg endelig å få tallene i rett stilling, men så ble det 2008, da, og da jeg hadde lastet inn alle bildene på pc'en, fant jeg dem aldri igjen.

Hvert år prøver jeg å få spart opp litt peng' og kjøpe noe til hytten. Ifjor var det lenestolen, i år ble det seng. Da jeg overtok hytten i sin tid var jeg relativt skilt uten planer om å forbli eneboer, så jeg kjøpte dobbeltseng. Med madrasser som ble plukket ut på tampen av en travel dag og bare vaaaar såååå goooode å ligge på. Der og da. Siden har jeg angret armer og bein på de madrassene og har periodevis trengt kiropraktor om morgenen.
Så - forrige mandag kjøpte jeg ny seng. Rammemadrass med overmadrass. Prøvd relativt tidlig på døgnet og i de fleste stillinger.
Det er en enkeltseng.
Livet ble ikke som planlagt og kjæresten uteble til tross for sporadiske lokkelyder.
Skulle det komme en kjæreste i min vei nå, får han ligge på gulvet.

Denne uken har jeg sovet som en sten, og rygg, nakke og bekken har vært på samme plass neste morgen som kvelden før.
Det eneste aberet er at jeg faller på gulvet.
Det var da voldsomt så smale enkeltsenger er blitt...

* * * * *

6 kommentarer:

Elisa sa...

Ser ut til å vere eit riktig paradis, dette...

Mariann sa...

Du var jammen heldig med været i friuken din, det var godt timet.
Både bilder og tekst får meg til å lengte til hytten.
Du får nå ta vare på en av de gamle madrassene, det kan være hardt å ligge rett på tregulvet uten madrass. Men du har kanskje teppegulv på soverommet? ( Hvor er blunkesmilyen? )

Linnemi sa...

Ja, jeg var virkelig heldig med været!
Og det eventuelle vedkommende får ta til takke med en fillerye, alternativt en hengekøye mellom furuene. :D

nefertiti sa...

Veldig fint med den levisiaen i tørrmuren :-)

Gry sa...

Levisiaen er nydelig, vi får håpe den kommer til å trives.

Det ser ut som om du har et ordentlig paradis å komme til! Veldig typisk norsk, både stedet og det med bruksanvisningen... :)

Juni sa...

Hytteliv er godt for både kropp og sjel. Det ser ut som du har hatt noen finfine dager der.
Og - kommer mannen i ditt liv blir det sikkert råd med sengeplass også.
Det er mye viktigere at du ligger godt nå!
Levisia er vakre blomster, og de tok seg flott ut i muren din!