onsdag 22. juli 2009

Først grave, så plante. Eller var det omvendt?


Ifjor gikk jeg til innkjøp av en Buddleia 'Nano Blue', som blomstret flott og lenge, og hadde mange friere fra insektsverden, - ikke minst sommerfugler.

Den har stått ute i en potte i hele vinter og pr mars/april i år hadde den klart seg gjennom strabasene og var begynt å sette skudd. Men så bare døde den, uten at den sa hvorfor.

Idag var jeg ute og trøsteshoppet (etter Orchis' prinsipp) og fant en splitter ny 'Nano Blue', og da kassadamen gav meg 50% på den måtte jeg selvfølgelig handle med meg litt mer og noen fler'. Nummer to ble en større og høyere modell Buddleia i mørk lilla (og min vane tro har jeg vansker for å være mer spesifikk), som ble litt dyrere siden det egentlig kun var 30% prosent rabatt. ;)

Begge to skal i hyttehagen, men jeg er nå litt usikker på om krukke er det helt riktige plantehullet. Utfordringen blir i såfall å finne et alternativ, for her er det ikke bare å finne frem spaden. Først må enten en ladning dynamitt settes i granitten, eller så må det mures, og jeg har ikke noe naturlig talent i noen av retningene. Eiendommens naturgitte fordypninger er stort sett opptatt av rhododendron. Årets innkjøp av en Magnolia 'Susan' (tror jeg den heter) har kostet meg noen runder på 'godset' på let etter det riktige stedet, men den havnet i en vid potte til slutt, med løfter om godt stell inntil et mer permanent hjem er opprettet. Jeg har treverk etter gamlesengen stående i påvente av at jeg husker å kjøpe med meg treskruer, og planen er å lage en plantekasse uten bunn av den, fõre med bygningsplast og - voila. Et plantehjem.

Men når lærer man at planter skal kjøpes etter at bed, krukker og kar står klare? Aldri.
Ikke jeg heller. ;)

* * * * *

9 kommentarer:

Villrose sa...

"Egentlig" ?? ;-)

Uansett - Buddleia er usedvanlig fine buskvekster...

hagenpahytta sa...

-og så er de jo egentlig veldig hardføre og tørketålende. Jeg driver og oppdrar en av mine til å overleve i veifyllingsstein - gruselig tørt. Det ser foreløpig ut til å gå - med et skrik, riktignok.

orchis sa...

Når en plante dør uten forklaring, har man virkelig grunn til trøsteshopping! :) Og Buddleja var et godt valg. Den vil garantert trives best om du finner et hull i jorda. Som 'hagenpahytta' sier, er de forholdsvis robuste planter. Om de kommer seg gjennom etableringsfasen vil de vokse i både grunn og skrinn jord. Her trives de i svært tørr, hard, næringsfattig og steinete jord. De selvsår seg t.o.m.

Å handle planter etter at bed o.l. står klart skjer sjelden og aldri her i huset heller. Dermed virrer jeg rundt i hagen, gjerne med en plante eller to i hånden, og leter etter en passende plass, noe som blir stadig vanskeligere. :)

En god dag ønskes deg!

Linnemi sa...

Navnet skrives med 'j', ja. Jeg visste noe var galt. ;)

Etter det dere sier så kan jeg ha gjort dette helt feil, - dvs at god, gjødslet jord er for mye og at den trenger bedre drenering enn jeg tilbød den? (Jeg har jo sett dem trives langs jernbanespor og tørre elveleier.) Likevel: de hjemmeboende variantene har de beste forhold og svarer deretter.

Det kan høres ut som om jeg kan bevege meg litt mer perifert på eiendommen hvor der fremdeles er tilgang på naturlige fordypninger hvor jeg kan få dem til å trives. Det årlige innkjøpet av rhododendron vil få en konkurrent. Eller heller - ja takk, - begge deler. :)

Line Cathrin sa...

Dårlig gjort? Hahahaha=DDD
Næææh.... GLISER!

Buddleja ja. Tar ikke med noen fra gamlehaven ,de er jo ikke så vanskelige å få fatt i så.

merethe sa...

Hei og takk for besøket inne hos meg. Koselig blogg du har. Du er nok ikke den eneste som kjøper planter før plantehullet er klart.
Ha en fin helg. :)

anne - moseplassen sa...

hehe, jotakk, jeg kjenner den der.
Her er nå innkjøpsstopp nettopp fordi ting står i potter, på andre året, fordi det ikke er noen egnet sted å sette de i bakken. *gremmes*

Linnemi sa...

Jeg tror det lengste jeg har hatt noe stående uplantet er to år. Gjennom årstider og vær. Det samme kolliet ble også med på flyttelasset før det året etter ble plantet ut. Det gikk faktisk bra: plantene lever og gror fremdeles. :)

Line Cathrin sa...

Nei det lærer man aldri. Jeg drassa med meg tre roser hjem sist jeg var på shopping. Hadde jeg noen plass å sette dem da? åååå nei.
Flytta fra Buddlejaen min jeg. Det monsteret står best i gamlehaven. Buddleja er lett å få tak i.
Selv om jeg preker om å ha litt kontroll så trøst deg med at kontroll på innkjøpene mine får jeg aldri, akkurat slik som alle andre plantetulling.
Æsj så kjedelig det ville blitt da.