lørdag 28. mars 2009

Fra forvirret til psykotisk

I natt skjedde det igjen.
En eldre pasient i sin egen verden etter traume og operasjon gikk inn i sin egen forvirrede verden.
Redsel, utagering. Uro, løpende hvite mennesker som holder fast. 'Jeg har aldri drept før, men nå gjør jeg det!' - skrek pasienten, og stavret avgårde med raskt glemt hofteoperasjon og immobilitet.

I budsjettets navn blir avdelinger ved sykehus stengt i helgene og eldre pasienter som ikke kan utskrives til hjem eller institusjon blir overflyttet andre avdelinger. De har vært igjennom et traume eller flere, sendt til legevakten, videre til akuttmottak, operert, overvåkningsenhet, sengepost, og når de kanskje har fått litt ro omkring seg blir de jammen sendt videre til neste enhet.

Hvor er medmenneskeligheten i det hele?
Hvor er eldreombudet?
Hva er vurderingen som ligger til grunn for å kaste eldre mennesker rundt i systemet på denne måten, og påføre dem ekstra belastninger i tillegg til det de allerede har vært igjennom. Demente eller forvirrede i utgangspunktet eller ikke, - hele pakken av traume, anestesi og flyttinger gjør situasjonen deres enda verre og forlenger rekonvalesensen betraktelig.

Forstå det den som kan. Jeg gjør det ikke.

* * * * *

7 kommentarer:

Anonym sa...

Fryktelig at slikt fortsatt skjer i vårt oljerike land. Antagelig er det dyrere å behandle eldre på denne måten enn å forebygge at slikt skjer.
Leser også i dagbladet i dag at antall politifolk på vakt i Oslo sentrum er halvert siden 1987. Det borger vel også for en del uønskede - og dyre- hendelser. Og Bringer politiet inn en forvirret stakkar, er det stadig vanskeligere å få vedkommende plassert i psykiatrien. Det er helt klart noe feil et sted, men dessverre tror jeg ikke det hjelper det minste å stemme Frp ved neste valg, slik mange later til å tro.

Linnemi sa...

Det MÅ bli dyrere totalt sett. For ikke å snakke om forlenget sykeleie med alt negativt det kan føre med seg for den enkelte. I verste fall begynnelsen på en slutt.
Jeg blir rasende, reagerer med følelse og skjønner ikke fakta i budsjettankegangen, verken den på det lokale nivå eller det sentrale.

Elin sa...

Trist at dette skjer i rike Norge, blir så sint !
Dumt at drivhuset glapp unna også.
Håper du får en fin helg likevel.
Takk for besøket inne hos meg.

Anonym sa...

Huff! Stakkars mannen, og stakkars dere som skal forsøke å "glatte over" konsekvenser av trange budsjetter.

Berit sa...

Opprørende! Stakkars mennesker som blir kasteballer i systemet.
Ser du har postet onnlegget under etiketten "dagligdagse saker og ting". Det sier dessverre sitt.

Linnemi sa...

Ja, dessverre, det er nærmest 'dagligdags'når det nærmer seg helg.

heidi sa...

Må bare kommentere på dette innlegget også jeg, - hadde min kjære gamle far med begynnende demens inne på sjukehus i 1 1/2 mnd i vinter for strålebehandling av canser prostata med spredning til skjelettet... Han ble fryktelig sjuk av behandlingen og demensen galopperte i sin utvikling. Da stråleenheten stengte i fire helligdager, mente personalet å flytte ham fra sjukehuset han ble behandlet(Gjøvik)til sjukehuset i hjemfylket (Hamar)fordi det var de som skulle betale kostnadene. Han var veldig forvirret og hadde store smerter, var sengeliggende det meste av tiden. Heldigvis slapp han å flytte likevel fordi det ikke var så stor pågang av pasienter de dagene... men det var helt likegyldig hvordan han hadde det, og hvilken form han var i...
Jeg er veldig glad han slapp flytte, men det er tragisk å sjå hvordan økonomien skal styre alt i steden for at man tar hensyn til pasienten! (Ble visst en skikkelig utblåsning dette:))