søndag 29. november 2009

Jul på lavbudsjett & forventninger

Det er mange som strever både med å finne på noe og å få lønningen til å strekke til til over nyttår, og begge deler er leit. Syns jeg. For noen er julen med varierende former for kos og underholdning en glede og noe de ser frem til, - for andre et bitte lite mareritt man smiler seg igjennom. Av forskjellige årsaker.

Opplevd gavepress er én årsak.

Gjennomganstonen er 'Hva skal jeg finne på....' og med forslag til løsninger kommer gjerne 'Jammen, de forventer...' Forventningene kan være skyhøye, og kostnaden med å innfri forventningene kan være i overkant. Man vil jo så gjerne, men de fleste av oss har en begrenset lommebok, og den skal rekke til mye.

Mye av andres forventninger tror jeg vi produserer selv, enten ved å anta eller feiltolke, eller rett og slett bidra til å øke forventningene selv.

Med 25 nære og kjære man burde gi noe til, sier det seg selv at enten ruinerer du deg selv eller så bidrar du til en mengde boss som aldri varer lenger enn julekvelden.

Så var det moralprekenen: Rett ryggen, pust dypt inn, rediger listen for hvem du føler du bør gi til, sett opp et budsjett, og sist - vær kreativ.

* Mat er en fin julegave! Pynt en skoeske, fyll med ost og kjeks, pakk pent inn og lag selv til/fra kortet. Leverpostei? En krukke hjemmelaget av ett eller annet slag? Et julebrød med sløyfe rundt?

* Kan du strikke, er du reddet. Kan du ikke, har de fleste julemarkeder hjemmestrikkede labber på menyen. Hekle et mellomverk og sy det inn i to hodeputer? Én hodepute?

* Har du en levedyktig avlegger? Med sløyfe, gjerne bilde av hvordan den blir når den når konfirmasjonsalder og en oppskrift for grønne fingre?

* Gi et hjemmelaget gavekort til besteforeldre eller andre, med riv-av-tagger hvor de får ti muligheter til å ta barna dine med på noe kjekt? ;-)

* Igjen et hjemmelaget gavekort hvor du gir av deg selv: Én time nedvask av kjøkken? To timer hjelp i hagen eller balkongen? Gå tur med hunden? Fôre katten når de skal reise bort?

Der er mange muligheter, men det krever at du klarer å hive deg av den karusellen du har satt deg på, og har det bra med det.


Det skal være hyggelig å gi en julegave, og det skal være kjekt og greit på kontoen når januar kommer også! :-) Lykke til med juleforberedelsene alle som er innom. :-)

* * * * *

6 kommentarer:

Randines hageblogg sa...

Flott innlegg som gir mening i en tid hvor de fleste har det meste. Samtidig som gamle ideer eller det en tror er forventninger egentlig ikke stemmer...

Ønsker deg en fin førjulstid!

Anita sa...

Helt enig! Kjempegode ideer! Er så glad vi ikke skal ha plastleker som stinker pvc under treet.

orchis sa...

Jeg minnes med skrekk og pengelens gru hvordan det var en gang i mitt liv, med forventninger om gaver og ikke minst alle utrolig kjedelige pliktbesøk/-sammenkomster i jula. Men så ble en rigid sekt en del av mitt liv, Jehovas Vitner. De avholder seg fra slik hedenskap som jul, og dermed var alle juleplikter visket ut av mitt liv :) Etter at jeg ble kicka ut av sekta, valgte jeg å beholde avstanden til 'julestria'. Det var det beste jeg fikk ut av den sekta :)
God adventstid til deg!

Berit sa...

Vi er helt på linje. Fine ideer!

orchis sa...

Du har en flott blogg og jeg videresender en award til deg. Kravene som følger med, vet jeg at du ikke lar deg stresse av :)
God dag til deg!

Linnemi sa...

Takk skal du ha for award'en, Orchis, - og veldig kjekt å høre at andre har samme tanker som meg. Noen ønsker og har anledning til å bruke julen til å dele av overflod overfor sine nære og kjære, men det er de som sitter igjen med minus på kontoen av feile grunner jeg tenker på.